Cel mai greu Bacalaureat din lume, cu ”întrebări ucigătoare”, blamat pentru scăderea ratei natalității. Câte ore durează

de: Ana Anițoiu
02 07. 2023

Cel mai greu Bacalaureat din lume, ce conține ”întrebări ucigătoare”, este blamat pentru scăderea ratei natalității. Examenul durează opt ore, iar părinții care vor să își vadă copiii la facultăți de prestigiu sunt nevoiți să îi pregătească în privat.

Cel mai dificil BAC din lume afectează rata natalității

Un examen ce seamănă cu Bacalaureatul prin faptul că este susținut la finalul liceului și prin faptul că media obținută de candidați este importantă pentru admiterea lor la facultate este considerat cel mai dificil din lume.

Acesta se numește ”Suneung” și este susținut în Coreea de Nord. Cercetătorii, factorii de decizie politică, profesorii și părinții îl acuză că reprezintă cauza unei serii de probleme, de la inegalitatea în educație la bolile mintale ale tinerilor și chiar scăderea ratei natalității.

În momentul în care adolescenții sud-coreeni intră la liceu, o mare parte din viața lor se învârte în jurul rezultatelor academice și a pregătirii pentru ziua examenului – considerată în general ca fiind cea care le va construi sau le va distruge viitorul.

În speranța de a rezolva unele dintre aceste probleme, guvernul sud-coreean a luat o măsură controversată săptămâna aceasta: a făcut mai ușor examenul de admitere la facultate.

Ce sunt ”întrebările ucigașe”

Oficialii vor elimina așa-numitele „întrebări ucigașe” din Suneung, cunoscut și sub numele de College Scholastic Ability Test (CSAT), a declarat luni ministrul educației, Lee Ju-ho, în cadrul unei conferințe de presă.

Aceste întrebări, notorii și dificile, includ uneori materii care nu sunt acoperite în programele școlare publice, a spus Lee, oferind un avantaj nedrept elevilor care au acces la meditații private. Acestea variază de la calcule avansate, ce provoacă dureri de cap, până la fragmente literare obscure.

Oficialul a adăugat că, deși este „o alegere personală” pentru părinți și copii să apeleze la meditații, mulți se simt forțați să facă acest lucru din cauza competiției intense pentru a obține rezultate bune la examen.

Ministerul „încearcă să rupă cercul vicios al educației private care crește povara pentru părinți și, ulterior, erodează echitatea în educație”, a promis Lee.

Industria școlilor private, sumă aproape la fel de mare ca PIB-ul unor țări

Cei mai mulți elevi se înscriu la meditații suplimentare sau la cursuri în școli private cunoscute sub numele de „hagwons”. Practica este ca elevii să treacă de la orele obișnuite de la școală direct la sesiunile de seară de la hagwon, iar apoi să continue să învețe singuri până la primele ore ale dimineții.

Prin urmare, industria hagwon din Coreea de Sud este masivă și profitabilă. În 2022, sud-coreenii au cheltuit în total 26 trilioane de woni (aproape 20 de miliarde de dolari) pe educația privată, potrivit Ministerului Educației.

Această sumă este aproape la fel de mare ca PIB-ul unor națiuni precum Haiti (21 miliarde de dolari) și Islanda (25 miliarde de dolari).

Anul trecut, elevul mediu din școlile primare, gimnaziale și liceale a cheltuit 410.000 de woni coreeni (aproximativ 311 dolari) pe lună pentru educația privată, a declarat Lee – cea mai mare cifră de când Ministerul Educației a început să urmărească cifrele în 2007.

70% dintre elevi de înscriu la facultate

Aceste școli private au devenit atât de răspândite în Coreea de Sud încât anul trecut 78,3% din toți elevii de la școala primară la liceu au participat la învățământul privat, potrivit Ministerului Educației. Acest lucru pune o presiune uriașă pe cele câteva familii și pe elevii care nu își pot permite clasele suplimentare.

Competiția pentru admiterea la universitate este acerbă în această țară, în contextul în care aproape 70% dintre elevi intră în învățământul superior – o proporție mai mare decât în alte națiuni bogate, cu 51% în Statele Unite ale Americii și 57% în Marea Britanie, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Acesta este motivul pentru care mulți părinți sud-coreeni, din diferite categorii de venituri, își investesc resursele în educația copiilor lor, de teamă că altfel aceștia vor rămâne în urmă și își vor rata șansa la un viitor de succes.

Luni, ministrul educației a criticat hagwon-urile, acuzându-le că sunt „carteluri de educație privată” care profită de pe urma anxietății părinților și elevilor.

„Părinții, profesorii și profesioniștii din domeniul educației doresc cu toții ca guvernul să joace un rol activ pentru ca învățământul privat să poată fi absorbit în învățământul școlar (public)”, a declarat Lee, promițând să facă sistemul echitabil și să „eradicheze” cultura hagwon, potrivit CNN.

Ministrul a precizat că guvernul a înființat un centru de apel temporar pentru ca rezidenții să raporteze neregulile comise de hagwons și academii private.

El a adăugat că guvernul va oferi, de asemenea, mai multe programe de after-school și de meditații în cadrul sectorului public și va oferi servicii mai bune de îngrijire a copiilor pentru a preveni ca elevii să fie „încolțiți” să frecventeze hagwons.